Begonia Translations ABN 28195139394

Translating your documents English > Dutch

Vertalen is niet alleen een kwestie van woorden, het is het begrijpelijk  maken van een hele cultuur - Anthony Burgess

Waarom ik vertaal

Begonia Translations heet zo omdat ik, net als een begonia, goed wortel schoot en tot bloei kwam op nieuwe, Australische bodem. Nederlands is mijn moedertaal maar mijn Engels doet er nauwelijks voor onder. In 2010 werd ik beëdigd als vertaalster Engels>Nederlands (NAATI). Sinds 1995 ben ik werkzaam op het gebied van milieuwetenschappen in Australische (overheids-) instellingen. Ik hou veel van taal èn wetenschap. Mijn twee passies kwamen samen bij mijn vertaling van het klassieke boek On Growth and Form van D'Arcy Thompson, dat eind 2016 werd uitgegeven door Meromorf Press. In 2019 komt de Nederlandse vertaling van het  The Road to Reality van Sir Roger Penrose uit, waarvoor ik veel heb vertaald en geredigeerd. Ik ben lid van AUSIT, de beroepsvereniging van tolken en vertalers in Australië.

Telefoonnummer: +61 448847812, e-mailadres: linda.karssies@begoniatranslations.com                 www.proz.com/translator/1090945http://www.sdl.com/certified/140705

Op 22 januari 2019 kwam De weg naar de werkelijkheid van de natuurkundige Sir Roger Penrose uit in Nederlandse vertaling. Het wordt uitgegeven door Meromorf Press. Ik heb aan dit boek van 1080 pagina's veel werk verzet, en als de definitie van vertalen als 'diepgaand lezen' u aanspreekt, begrijpt u dat het een voorrecht was om aan dit boek te werken.


"De Weg naar de Werkelijkheid is een boek van historisch belang. Het is het enige werk dat de complete moderne natuurkunde, al onze kennis en vragen over de fundamentele werking van onze werkelijkheid, in zijn geheel uitlegt aan een ieder die er interesse in heeft - inclusief de wiskundige basis benodigd om de theorieën te begrijpen. Dit is geen populair wetenschappelijk boek waarin met metaforen een schets wordt gegeven van moderne wetenschap. Penrose neemt de lezer aan als student en legt grondig maar begrijpelijk uit wat we weten en wat we niet weten.
Sir Roger Penrose is een van de meest vooraanstaande natuurkundigen van deze tijd, maar op de achtergrond schijnt ook zijn kunstzinnige kant door: een eloquente en grappige manier van schrijven en honderden handgetekende illustraties vrolijken het boek op. Dit is een epos waarvan het lezen van een enkel hoofdstuk al een verrijking is voor je leven. Voor iedereen die echt nieuwsgierig is naar de werkelijkheid - en wie is dat nou niet?"

Dr. Renee Hoekzema
Mathematical Institute, University of Oxford


49,95 euro
Beschikbaar vanaf 22-01-2019 bij bol.com  -  Met illustraties  -  ISBN139780992900847

                                                           Meesterwerk in afgeslankte vorm


‘De harmonie van de wereld wordt uitgedrukt in vorm en getal, en hart en ziel van alle poëzie worden belichaamd door het idee van wiskundige schoonheid’, schrijft de Schotse bioloog en wiskundige D’Arcy Thompson in de epiloog van Over Groei en Vorm. Dit boek bevat tal van wetten en rekenregels rond groei en voortbewegen, en staat vol met voorbeelden van de vorm van cellen, schelpen, hoorns, bladeren, botten en schedels. De wetenschapsklassieker is vooral een grote inspiratiebron voor biofysici, biomathematici en ontwikkelingsbiologen. Het boek geldt, vanwege de heldere beschrijvingen gelardeerd met bombastische citaten in de klassieke en moderne talen, ook als een literair meesterwerk. De Britse immunoloog en Nobelprijswinnaar Peter Medawar noemde het ‘het beste literaire werk in alle annalen van de wetenschap ooit geschreven in de Engelse taal’.

Het oorspronkelijk werk verscheen in 1917 en besloeg 795 pagina’s. In de tweede druk van 1942 is dat zelfs uitgedijd tot 1116 pagina’s. Om het boek toegankelijker te maken en te ontdoen van achterhaalde informatie snoeide de Amerikaanse evolutie- en ontwikkelingsbioloog John Tyler Bonner tot ruim 300 pagina’s. Hierop is de nu in de aanloop van het jubileumjaar uitgebrachte Nederlandse vertaling gebaseerd. Afgeslankt en beter behapbaar, maar nog steeds een boek om de tanden in te zetten.

Over Groei en Vorm
D’Arcy Wentworth Thompson
John Tyler Bonner (redactie) Linda Karssies (vertaling)
Meromorf Press
ISBN 9780992900809
Paperback, 330 pagina’s, 24,95 euro